Sunday, March 29, 2009

Nurul Faezah & Syaril : Sunway Damansara

Thanks to my backup photographer :
You've done a great job...
Juga untuk kedua mempelai Syaril & Nurul, kerjasama anda amat saya hargai, semoga berjumpa lagi masa akan datang dan selamat berbulan madu....
by firrbudi @ Sunway Damansara, 28 Mac 2009

Wednesday, March 25, 2009

Nurul Faezah & Syaril : Taman Merdeka, JB

Majlis Pernikahan @ Masjid Taman Pelangi
Jutaan terima kasih diucapkan kepada photographer backup saya yang sangat-sangat berdedikasi sekali, mereka adalah:
Khidmat anda ditagih... hehe
by firrbudi @ Johor Bahru, 21 Mac 2009

Mobile : +6019 2005256

Sunday, March 22, 2009

Hot Air Balloon @ Putrajaya


PUTRAJAYA, 22 MAC: Hari itu aku sekeluarga meluangkan masa menyaksikan sesuatu yang jarang skali boleh ditemui; belon udara panas. Memandangkan acara ini dilangsungkan di Putrajaya, baik jangan dilepaskan peluang, aku yang masih terasa keletihan selepas hari sebelumnya menjalankan tugas fotografi di JB selama 13 jam tanpa henti ditambah perjalanan pergi dan pulang dari JB ke KL, amat-amat melembikkan aku, sebagai hadiah untuk 'Sofia' aku gagahi juga...
Seperti biasa aku akan meng'war-war'kan sesi 'outing' ni pada member-member fotografer yang lain tapi yang sempat datang cuma Yol (the photographer) dan Fadh (tak sempat jumpa), dapat jugak buat sesi 'outing' walaupun hanya berdua. Lihatlah hasil yang tak seberapa dalam keadaan kelam kabut 'traffic jam', parking kat bahu jalan je pastu terus mengejar belon dari naik sampai la hilang entah kemana...

by Firrbudi @ Putrajaya, 22 Mac 2009

Mobile : +6019 2005256
Email :
lensa_hijau@yahoo.com / dosh212@gmail.com
Personal Blog : http://lensahijau.blogspot.com/
Fotopages : http://lensahijau.fotopages.com/

Tuesday, March 17, 2009

Kampungku....

Kampungku...
Dah tak seperti dulu,
Dulu berseri,
Sekarang sepi,
Rumah kayu dah jadi batu,
Ayam dan itik tak lagi bersarang,
Yang ada hanyalah reban-reban ayam yang kosong,
Dulu atok kuat bekerja,
Opah pulak rajin memasak,
Semua tu tiada lagi,
Keuzuran menjamah diri,
Mengharapkan anak cucu datang mencari,
Kampungku...
Dulu aku dibesarkan disini,
Dulu aku ketawa disini,
Dulu aku menangis disini,
Sekarang aku datang lagi,
Melihat 'aku' yang dulu,
Menjiwai suasana itu,
Aku akan datang lagi,
Walau entah berapa kali,
Pasti aku datang lagi,
Menemui 'aku' yang kekal disini.
by firrbudi @ Tapah Road & Kuala Kangsar, 14 & 15 Mac 2009
Mobile : +6019 2005256

Sunday, March 15, 2009

My First Pet Project....

0815... klia
0850... boarding
1115... south china sea
1330... le meridien
1330... hungry
1345... refreshing
1415... Mount Kinabalu nun jauh disana
1530... site inspection begin
1615... almost complete
1700... my first ever design constructed on site

12 MAC 2009, Kota Kinabalu: Hari itu aku dan 3 lagi staf JKR menjalankan sesi pemeriksaan kecacatan bagi projek blok akademik dan blok perpustakaan UiTM Sabah, Kampus Kota Kinabalu. Projek ini telah bermula seawalnya aku menyertai JKR sekitar Jan 2005, kerja-kerja merekabentuk memakan masa selama setahun setelah pelbagai perubahan demi perubahan dilakukan dan akhirnya pada Jan 2007 projek ini berjaya direalisasikan di tapak. Disepanjang tempoh 2 tahun pembinaan aku dan beberapa lagi staf bertukar ganti mengawasi dan melawat tapak bagi memastikan mutu dan rekabentuk yang dimahukan oleh pelanggan kami dipatuhi.
Walaubagaimanapun, tetap ada sedikit perubahan disana sini mengikut kesesuaian di tapak bina. Oleh kerana ini adalah rekabentuk pertama aku yang dibina di tapak terasa puas juga sesekali memandangnya yang bermula dari 'ground zero' hinggalah ketahap ini. Namun begitu setelah diteliti masih banyak yang aku perlu pelajari dan perbaiki lagi bagi projek-projek yang akan datang.
by firrbudi @ Kota Kinabalu, 12 Mac 2007

Kami @ Muar

REUNION kecil bekas pelajar Architecture batch 'Enam Tahun' 1998 - 2004 berjaya diadakan. Walaupun secara tidak terancang namun ianya amat berjaya bagi aku. Kesempatan ini hadir atas undangan perkahwinan Cangkol & Olive yang berjaya mengumpulkan hampir 30 org budak2 archi student yang ada diantaranya telah hampir 6 tahun tidak bertemu. Yang membuatkan perjumpaan ini lebih bermakna ialah kami menetap di hotel yang sama, selain perjalanan konvoi dari KL ke Muar. Kecoh sekejap Hotel Traders Muar ni dari petang ketibaan kami hinggalah ke awal paginya. Aktiviti kami bermula diwaktu petang pekena mee bandung muar di 'tanjung' bersambung pula dengan 'dinner' beramai-ramai di 'Sabak Awor' tempat ikan bakar yang terkenal di Muar ini dan melepak hinggalah ke awal pagi dibilik budak2 yang masih bujang trang tang tang tu... Apapun, mmg best dapat melepak macam zaman student... harap next time kita bleh 'arrange' lagi trip mcmni k.... see u'll soon....
by firrbudi @ Muar, 28 Feb 2009
Mobile : +6019 2005256