Wednesday, January 28, 2009

KL Tower & KLCC...


Salam semua, lama juga aku tak post apa2 dlm blog yg baru setahun jagung ni... first skali kerana sibuk dengan hal2 rumahtangga dan biznez yang baru setahun jagung juga dan yang kedua kerana aku masih menumpukan masa di http://lensahijau.fotopages.com/ yang mana disitu kebanyakan hasil kerja aku di 'publish' kan. Namun, diwaktu terluang ini aku mengambil kesempatan untuk bercerita tentang pengalaman aku sekeluarga pergi meneroka dan menawan puncak KL Tower....
Ceritanya bermula pada tahun baru cina baru2 ini.... setelah berfikir lebih seminggu akan aktiviti yang mahu dilaksanakan, akhirnya idea untuk membawa keluarga ke KL Tower telah sampai waktunya.... so, malam sebelumnya aku search di laman web rasmi http://www.menarakl.net/ dan membuat perkiraan masa dan kos sebelum pergi keesokkannya... jadi tertulis disitu RM15 untuk seorang dewasa.... oklah tu pun dah kira ok la.... jadi pada hari raya cina kami sekeluarga pergilah ke sana dalam pukul 6:15 petang (saja nak shoot magic hour KLCC la konon...). Bila je sampai disana harga tiket terus naik mencecah ke paras RM38 seorang.... aku ralat sekejap.... kenapa boleh mahal pulak.... so aku tanya dan penerangan daripada adik info counter tu "tiket ni termasuk skali dengan tempat permainan yang ada di sekitar kawasan KL Tower ni".... Lah sapa yang nak masuk tempat2 ni.... sekarang depa sudah paksa kami pengunjung masuk taman tema yang serupa hangat-hangat taik ayam tu dan mini zoo.... bagi aku tu semua membebankan.... tujuan utama just nak naik ke observation deck sahaja.... tu je....! pekehalnya mereka nak paksa kita.... tiada pilihan lain sebab dah sampai jauh2 aku bli la.... nengok dari bawah je rasa macam tak lengkaplah.... So, bila naik kira ok la dapat la enjoy view KL yang indah juga tu.... so, lebih kurang 1 jam setengah kami diatas kami pun turun dan masuklah ke taman musim sejuk yang tiada apa2 melainkan rusa2 santa claus berdiri megah.... (ni musim krismas pun tak abis lagi ke...?) dan kemudian ke mini zoo yang bagi aku agak menghiburkan, tu pun sebab anak aku yang baru setahun 5 bulan tu terjerit-jerit tgk kera tengah main.... at least ada tempat yang berbaloi.....
Moral of the story disini aku bukan nak banyak komplen tapi menegur kekurangan dalam sistem industri perlancongan kita ni.... perkara pertama ialah laman web.... standardkan mana satu yang rasmi.... banyak info yang salah diterbitkan oleh laman web yang pelbagai ni.... inilah perantara masyarakat satu dunia tentang KL Tower.... Juga terangkan kos sebenar jangan hanya fikir nak promote sahaja.... mungkin ada yang tidak mampu datang, nanti melangut kat bawah tu je... Yang kedua taman tema yang dibangunkan untuk krismas tu sudah2 la..... buat lah ikut musim.... ni dah masuk raya cina pun dok masih tayang rusa santa claus lagi.... pekenamenye.... pikir2kanlah.... apapapun inilah KL Tower.... sesuatu yang boleh kita bangga....
*penulis telah diberitahu bahawa laman web rasmi KL Tower adalah http://www.menarakl.com.my/ bukan seperti http://www.menarakl.net/ yang diterbitkan diatas.... harap maklum.
by Firrbudi @ KL Tower Jan 2009

Monday, January 12, 2009

Masa Itu Emas...

'Masa itu Emas'.... ungkapan yang sejak dari bangku sekolah lagi telah ditekankan kepada kita. Ungkapan ini terlalu biasa di telinga kita sampaikan tiada kesan lagi bagi kita mengamatinya. Sebenarnya pucuk pangkal aturan kehidupan didunia bermula dengan pengurusan masa, setiap saat sejak kita dilahirkan kedunia hinggalah kesaat kematiannya kita adalah bertemankan dengan masa. Sejak itu masa telah didetikkan bagi setiap apa yang kita lakukan. Tiada sesiapa pun tahu berapakah peruntukan masa yang telah tuhan berikan kepada kita untuk menguruskan diri, keluarga, agama dan hidup seharian kita. Adakalanya terlalu singkat dan adakalanya agak panjang.... bergantung kepada perjanjian kita dengan tuhan yang Esa. Sehingga sekarang adakah kita berpuas hati dengan apa yang kita nikmati? Aku percaya tiada seorang pun akan menyatakan hidupnya penuh dengan kejayaan.... pasti ada ketika terdetik penyesalan jika aku dari dulu lagi begitu dan begini.... betul? Disini kita perlu renungkan dalam-dalam erti kehidupan itu sendiri, percaya ketentuan hidup ini sebenarnya dan mensyukuri apa saja yang telah kita lalui.... tiada yang terlewat dalam hidup jika kita mengingati tuhan setiap saat. Itulah kunci setiap perbuatan.... ingatlah 5 perkara sebelum sampai 5 perkara : Hidup sebelum Mati, Sihat sebelum Sakit, Kaya sebelum Miskin, Lapang sebelum Sibuk dan satu lagi aku pun dah lupa... Berfikirlah sejenak setiap awal pagi hari ini kita bermula untuk esok....
by firrbudi @ Mahsuri Apt, Setiawangsa 2005

Sunday, January 11, 2009

KL oh KL....

KL oh KL.... jikalau aku berada 10 tingkat lebih tggi dari sekarang pasti berbeza hasilnya... 3 blok kotak mancis kat depan cukup mencacatkan.... apa nak buat nilai hartanah yang tinggi rumah pun tinggi2.... tapi pemaju ni lebih pentingkan kuantiti dari kualiti.... soal penyelenggaraan tu satu hal... nilai estetika sesuatu bangunan juga perlu diambil kira... jangan buat tinggi kalau tak mampu nak jaga, yang susah penduduk disitu juga.... duit keuntungan dah berjuta dikaut, tak abis dgn tu kos selenggara nak bayar pula.... bila rosak mcm2 alasan diberi.... itulah KL oh KL.... yang kaya makin dekat yang kurang dinyah jauh2.... bila runtuh saman sana sini.... itulah mentaliti mereka yang tinggal tinggi2 ni.... baru terbang 2-3 kaki tinggi tanah dikaki pun dah tak peduli.... padan muka sendiri....

by firrbudi @ 10 storey Kondo Jln. Tun Razak

Saturday, January 10, 2009

Selamat Tahun Sama Je....

Selamat Tahun Masihi.... Seronok ker tgk bunga api? sesak dgn hiruk pikuk org berpusu-pusu nak sambut satu tahun yang sebenarnya langsung tak ada kaitan apa-apa pun dgn kita... bukan kita saja malah diseluruh dunia ni kot... salah ke sambut? tahun baru apa bedanya hari-hari tetap sama je.... perumpamaan yang dapat aku kupas.... ikut sana ikut sini, setiap tahun buat salah yang sama... perangai tetap sama.... bakarlah 10 tan bunga api azam tetap had berkobar awal-awal je... betul? so, baik pacak tripod dan snap je... sebab setiap tahun sama je.... haha
by firrbudi @ Desa Parkcity, Manjalara KL

Indah itu indah....

Salam semua.... ni aku nak cerita tentang suatu tempat yang ramai antara kita kupercaya belum berkesempatan untuk sampai... aku tak sangka masih ada tempat secantik ini di Malaysia... bukan nak dibandingkan dengan sesuatu yang seperti 'Putrajaya' itu tidak langsung menyamai apa yang aku alami disini... sesuatu keindahan itu perlu dicari walaupun diceruk dunia yang tiada siapa yang menyangka akan wujudnya sebuah kampung nelayan seperti ini... aku teruja... sangat teruja... berjam-jam aku habiskan masa mencari spot terbaik utk sesuatu yang bagi aku dapat menceritakan segalanya disebuah kampung nelayan. Kg. Telaga Nenas dinamakan dan terletak berhampiran pekan Lumut, Perak. Untuk kesini memakan masa 3 jam dari Bidor... melalui pekan Manjung, Setiawan dan Pekan Ayer Hitam... kemudian masuk pula ke daerah pertanian Felda dan terus hingga tiada lagi jalan untuk kereta lalui. Zoom Malaysia seharusnya membuat liputan di tempat seperti ini daripada pergi ke 'Masjid Kristal' yang memaparkan monumen-monumen ciplak di seluruh negara... Mereka-mereka ini terlalu termakan dengan budaya 'taman tema disneyland' agaknya.... pedulikan.... Ini tugasku untuk memberitahu... kerana indah itu tetap indah tanpa sedikit pun mencalar bumi tuhan....
Sejarah Nama Telaga Nenas
Kampung ini terletak di tebing kanan Sungai Dinding, lebih kurang 40 kilometer dari bandar Sitiawan.Kampong Telaga Nanas dibuka oleh Abdul Mutalib Lahad dan saudaranya, Taha Datuk Nakhoda Geroyang serta dua sahabatnya iaitu Raja Ngah dan Pak Sulong Abu pada tahun 1857.Nama Telaga Nanas diilhamkan daripada sebuah telaga yang agak luar biasa. Airnya amat jernih dan tidak pernah kering walaupun digunakan seluruh penduduk kampung apabila telaga yang lain habis ketika kemarau.Di tepi telaga itu ada pokok nanas yang sedang berbuah. Buah nanas itu dikatakan mempunyai ukuran yang luar biasa besarnya. Keunikan serta kombinasi dari dua objek iaitu telaga dan nanas ini melahirkan aspirasi untuk menamakan kampung itu sebagai Kampong Telaga Nanas.
Sumber: Sinar Harian
by firrbudi @ Kg. Telaga Nenas, Perak